top of page

HVAD ER YOGA

Yoga har været kendt i mere end 3500 år i Indien.  Måske I mere end 5000 år, man ved ikke nøjagtig, hvornår det er opstået. Men en ting er sikkert, Yogaen har bestemt ikke mistet sin aktualitet, selvom den bygger på årtusinders gammel viden. Måske fordi vi i dag har mere travlt med livet end nogensinde før og ovenikøbet konstant forstyrres af smartphones med facebook, smser og hvad der ellers lige lokker.

 

Når man taler om yoga, taler man ofte om Patanjalis yoga Sutras, de er opstået omkring kristis fødsel. De består af 195 antal vers, som kan betegnes som yogaens grundlæggende tekst. I sutraerne skildres den måde, som sindet fungerer på, og hvilke forstyrrelser, der kan forhindre, at vi er i stand til at mærke efter og skabe ro i sindet. Formålet med yoga er at skabe ro i sindet. 

 

Ofte tænker man de fysiske stillinger som yoga, men det er bare et hjælpemiddel til at nå derhen, hvor yogaen opstår.  For når vi skal stå på en bestemt måde og koncentrere os om åndedrættet, er der ikke plads til andre tanker, der kan forstyrre vores ro, for så er vi lige her. Lige nu. Det handler om ro og nærvær. Og det er derfor, at det kan føles, som om vi har været på ferie i to uger, når vi har været til yoga, fordi sindet har fået ro.

 

Ordet YOGA betyder helt simpelt "at forene". Filosofien dækker i korthed over at forene krop, sind og ånd. At du skal være i din krop, mærke din krop, mærke hele dig. Så det handler ikke om at være smidig og kunne stå perfekt i en stilling. Det handler om at komme væk fra at leve et stresset liv i hovedet, komme ned i din krop - og mærke den. Den fysiske krop virker helt af sig selv, uden at vi lægger mærke til det, bevæger vi os og trækker vejret. Samtidig er den psykiske tilstand et helt andet sted, måske i fortiden eller måske i gang med at planlægge fremtiden. Ihvertfald sker der noget helt særligt, når man forener den fysiske krop med den psykiske bevisthed. Der opstår en tilstand af væren. Og den tilstand kan beskrives på mange måder, men kun du kan mærke, hvordan det føles hos dig. 

Og så gælder det jo selvfølgelig, at yoga også øger udholdenhed, smidighed, giver energi, reducerer spændinger og giver et afslappet og afstresset sind.

"Sindet skal bringes i harmoni med kroppen - det kaldes Yoga"  Sri Rajagopalan.

© 2016 by Elna Bruun

bottom of page